Verantwoord reizen

Reizen biedt natuurlijk veel fantastische dingen. Je leert nieuwe mensen en culturen kennen, je geniet van lokaal eten en je ontspant op het strand of in je hangmat. Je komt terug met nieuwe levenservaring en een beter wereldbeeld en misschien wel met een reisdrang die nooit meer weg gaat.

Er zijn echter ook negatieve aspecten aan reizen, zoals overtoerisme en vervuiling. Zo is vliegen een van de meest vervuilende vervoersmiddelen en zorgt overtoerisme er voor dat kleine eens idyllische plekken nu bijna bezwijken onder de enorme stroom aan toeristen.

Wanneer je je reis bewust kiest kan dit veel positieve invloed hebben. Zo kan je bepalen in welke periode je bepaalde plekken bezoekt en met welk vervoersmiddel je daar komt. Probeer je ook respectvol op te stellen naar de plek die je bezoekt door bijvoorbeeld geen afval achter te laten en lokale gebruiken te respecteren. Ook is het verstandig om een duurzame reisuitrusting aan te schaffen. Door producten te gebruiken die (levens)lang mee gaan ontlast je ons milieu.

TOP

X